Friday, 22 July 2011

Kawan bermaksud teman.Bermacam jenis kawan boleh di cari. Di antaranya kawan sejati,yang boleh di bawa berbincang,berbicara tentang hati budi diri kita serta dapat membantu di dalam kesulitan contohnya,kesempitan wang. Sebagai seorang kawan ianya tidak harus menunjukkan sifat-sifat negetif dan sentiasa menunjukkan sifat-sifat yang baik kepada kawan kita,dan melarang teman kita daripada melakukan benda-benda yang tidak baik serta sentiasa menghulurkan bantuan apabila apabila diperlukan.
Tetapi kepada para pelajar sekolah,lelaki atau perempuan.mereka tidak boleh mengambil kesempatan berkawan,untuk bercinta. Mereka tidak boleh mengambil kesempatan berkawan untuk bercinta ianya boleh untuk tujuan pembelajaran,seperti untuk mengulang kaji pelajaran(belajar secara berkumpulan).

Sebagai seorang pelajar,masanya akan tiba untuk bercinta. Tetapi sebelum itu mereka haruslah memberikan sepenuh perhatian kepada pelajaran terlebih dahulu,agar mendapat keputusan yang cemerlang dan kelak dapat membanggakan kedua ibu bapa kita. Sebagai seorang kawan,kita seharusnya memberikan pertolongan seadanya mampu. Ingatlah jangan sesekali kita menghampakan kawan yang memerlukan pertolongan kita .

Seandainya tidak berkemampuan untuk menolong, beritahulah secara jujur serta sebab dan alasan yang munasabah mengapa anda tidak dapat membantu berhubung masalahnya. Dengan itu ianya akan mengerti dan faham dengan penjelasan itu sekaligus dapat membalas kepercayaan dan menganggap ianya tidak silap memilih kita sebagai teman atau kawan baiknya. Ibarat tajuk lagu “Teman Tapi Mesra”. Ianya sekaligus menjadikan kita sebagai sahabat sejatinya.

Ketahuilah kita hidup di dunia ini,mudah untuk kita mencari kawan ketawa, tetapi semasa kita dalam kesusahan,cukup susah untuk mencari kawan menangis. Janganlah kita jadi seperti itu. Dan ingatlah tanpa kawan, hidup ini tidak akan bermakna apa-apa kepada seorang manusia.

No comments:

Post a Comment